torsdag 30. juni 2011

Stensparken

Jeg tusler rundt i Oslo med kameraet under armen. Et steinkast fra travle Bislett ligger Stensparken, en fredelig grønn oase. Her går jeg på stier hvor Sigrid Undset engang gikk.

Parken har tidligere hatt andre og mindre vakre navn. Nattmannshaugen og Korpehaugen er noen. I riktig gamle dager var dette en gravhaug og fra 1800-tallet ble parken naboen til den beryktede Nattmannshaugen, stedet hvor byens avfall ble lagret. Så den gangen var dette et nakent og forblåst fjell med skrikende ravner omgitt av stinkende avfall.

Det å være Nattmann betyr at du går rundt i byen og samler inn avfall, tømmer utedoer, henter lik etter selvmordere. I nattens mulm og mørke fjerner hans avfallet og tar det med seg til Nattmannshaugen. Nattmannen er skummel og godtfolk skremmer barna sine ned han, han hadde dårlig lønn og få venner.

Ordningen med nattmannen ble avviklet i 1871, og huset hans brant ned samme år. Beleilig, ikke sant?





I dag er Stensparken en grønn oase hvor unge og gamle ligger og soler seg. Barn leker og hunder løper etter fargerike baller. Soltilbedere og grillfolk om hverandre, men det er større avstand mellom pleddene her enn i Frognerparken og Sofienbergparken.

På toppen av parken er det et lite plaskebasseng som benyttes flittig av småbarn og hunder. Og som ikke det er nok, her er det både lekeplasser og fontene. Og egen uteservering.










Uteservering og plaskebasseng






Blomsterprakt

Stensparken er full av fortidsminner og det er funnet voller anlagt i folkevandringstiden på 4-600 tallet som forsvarsverk. Og hva mer? Jo, skjelletter og gamle redskaper av jern.

Men på en strålende sommerdag som i dag er det lite som minner om den noe dystre fortiden til Stensparken. Jeg finner meg en benk og nyter isen og Zeroen jeg kjøpte hos Turid i kiosken.




Location:Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...